Tuesday, June 7, 2011

not so cheesy

as salam

huaaa...tdi tengah hari nk petang2 camtu buat kek..like i always did before..but it did not turned out like it used to..huuh..

kali ni buat bersama hajar dan kak..along with the other subordinate(najiah iman and solehah:P) not to be forgotten the junior chef..ammar..haha..semangat sgguh kali ni nak buat..beli barang la..mintak recipe dari seri..tanye cara buat la..sampaikan seri siap cek barang2 y di beli...mmg mintak tunjuk ajar dari seri..sbb sebelum ni xpenah2 pon buat cheese cake..its cheese..and its cheesy..haha..whatever it means..

actually mmg xberani nak buat cheese cake..sbb texture ny lembut2 camtu..i afraid that when baking it..i can't tell whether it had already fully baked or not..tapi disebabkan hajar begitu brsemangat nk buat..maka sy pon OK je..just need some push..haha..

dan lepas je lunch tdi..tros buat..hehe..mula2 buat base ny..did i mentiond siap beli baking pan baru tuk buat cheese cake ni..haha..meaning nk buat selalu lah pasni..haha..oke sambung balik..base ny pakai biskut..baru tahu rupenye camtu buat ny..klu x buat mmg xthu sampi sudah...pastu let it be in the fridge..then the filling and this is the cheesy part..haha..just beat all the ingredient...actually not much of a different from making the the usual cake..the base and the usage of cheese make it different..beware the measuring of the ingredients play important roles though..and that was where we slipped up..huaa~ major disaster!

as seri told me on how to make the cheese i just listen and hope that all that her words will stick like glue inside my head..but of course being me with such small capacity in remembering things..haha..i messed up the units..huaa~ instead of 2 table spoons i used up 2 cups of flour..and being so YAKIN of it...is another thing..haha..dushH~

so there we go..the case of cheese cake being turn ntah nk kate ape pon xtahu le...frust..kek pertama y silap dan xsedap nak makan..except for the centre part..y tu ade rasa mcm cheese cake sket..sket je lah tpi ny..huuu..

to make thing worst..dah ajak ainaa dtg rumah tuk makan kek tu semalam ny..dan kek tu xjadi..sian ainaa makan kek y xbest..!huhu..tapi nak touching sgguh lahh..i had tasted it..and it was bad..but she manage to finished it all up the whole slice..dy nak rasa kek y aku buat..and she finished it..aku pon makan x abis sbb xley trima rasa dy..huhu..terharu ny...mmg la made my day a bit..hehe..:D tpi sgt segan sbb serve jgk kek tu kt ainaa...huu..

so laen kali nak buat lagi..!yeah..!(semangat..haha) but not in th emean time..
ohh nk test tpi xbace ape lagi..apelah perangai ni...shuuu~

voir~

2 comments:

  1. aku ade resipi cheese cake,aq da bwt da pon n jadi! nak??hehe...

    ReplyDelete